Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu toplandı
ANKARA (İGFA) – Kamu Diplomasisi Uyum Şurası, Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Fahrettin Altun başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı.
Kurulun üçüncü toplantısına bakan yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı, ilgili ve ilişkili kurum, kuruluşların başkan ve başkan yardımcıları ile kamu kurumlarıyla bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda, ulusal kamu diplomasisi koordinasyon süreci çerçevesinde, 2019’dan itibaren iş birliği halinde yapılan çalışmalar, Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Evrakı ve Hareket Planı kapsamında gelinen nokta ile bundan sonraki süreç için teklif ve amaçlar ele alındı.
Açılışta konuşan İrtibat Lideri Altun, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin kuruluşundan itibaren, Türkiye’nin kamu diplomasisi alanındaki çalışmalarının Bağlantı Başkanlığı uyumunda yürütüldüğünü hatırlattı. “Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde tüm alanlarda olduğu gibi kamu diplomasisi alanında da büyük bir atılım içindeyiz.” diyen Lider Altun, Türkiye’nin bu alandaki başarılarını daha da ileriye taşımak için en kritik unsurun, tüm paydaş kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde bu işi yürütmek olduğunu vurguladı.
İLETİŞİMİN YÜZYILI
Kamu diplomasisi alanındaki çalışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetini yaptığı “iletişim seferberliği” bağlamında değerlendirdiklerini ve bu doğrultuda yürütmeye çalıştıklarını lisana getiren İrtibat Lideri Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı, İletişim Yüzyılı olacaktır.” düsturu etrafında bu çalışmaları derinleştirme gayretinde olduklarını kaydetti. Başkan Altun, “İletişim Yüzyılı’nın” en önemli sacayaklarından birinin de kamu diplomasisi alanındaki çalışmalar olacağını düşündüklerini söyledi.
TÜRKİYE MARKASINI GÜÇLENDİRECEĞİZ
Kamu diplomasisi alanındaki faaliyetlerinin odak noktasını, “Türkiye markasını güçlendirmek” ilkesinin oluşturduğunun altını çizen İletişim Başkanı Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her şeyden evvel ülkemizin prestijini daha da yükseltmek en kıymetli gayelerimizden biridir. Milletimizin, devletimizin tez ve savlarını milletlerarası alanda her hal ve koşulda odunsuz biçimde savunmak birebir halde ana gayelerimizden bir adedidir. Kamu diplomasisi perspektifimizin bir öbür amacı, devletimizin gücünü, kabiliyetlerini, imkânlarını dünyaya göstermek ve tanıtmaktır. Elbette bütün bunlarla birlikte Türkiye’nin çekim merkezi pozisyonunu daha da pekiştirmek, artırmaktır. Bu doğrultuda eğitimden sıhhate, kültürden sanata, ticaretten spora, bilimden irtibata, birçok alanda güçlü bir varlık gösteriyoruz. Müspet irtibat kampanyalarından dezenformasyonla çabaya, memleketler arası etkinliklerden stratejik aktörlerle alaka ve iş birliği geliştirmeye kadar, geniş bir yelpazede çok boyutlu çalışmalar yürütüyoruz. Elbette bu çalışmalarda dış siyasetimizin ana ögesi olan hakikati, adaleti ve insanı merkeze alma yaklaşımını da temel alıyoruz.”