Ultra zenginlerin en gözde yatırımı yine konut
Emre ERGÜL
The Wealth Report’un Genel Yayın Yönetmeni Liam Bailey: Faiz oranları bu yıl değişecek ve piyasanın havası hızla değişecek. O halde, yatırımcıların küresel emlak piyasasındaki gerçek fırsatları yakalamak için iyi konumlandırılmaları gerekecek.
Londra merkezli gayrimenkul danışmanlık firması Knight Frank tarafından dünya çapında hazırlanan “2023 Servet Raporu” sonuçları İstanbul’da tanıtıldı. Rapora göre, net değeri 30 milyon ABD Doları ve üzerinde olan ultra zengin kesimin sahip olduğu toplam servet, 2022’de yaklaşık 10,1 trilyon dolar düşüşle yüzde 10 azaldı.
Knight Frank Wealth Report Genel Yayın Yönetmeni Flora Harley, “Kalıcı Kriz” olarak adlandırılan bir yılın ardından 2023’te yatırımcı stratejilerinin nasıl değişeceğini inceledi ve şu yorumu yaptı; “Geçen yıl enerji, ekonomi ve jeopolitik anlamda şok üstüne şok yaşadık ve 2022, ‘permakriz – kalıcı kriz’ yılı olarak tanımlandı. Servet Ölçüm Modelimiz ve Davranış Araştırmamız, portföy dökümlerinin şu şekilde olduğunu gösteriyor: Toplam servetin üçte biri konut/gayrimenkul, yüzde 25’i hisse senedi ve yüzde 21’i ticari gayrimenkul. Bu bilgiler ışığında 2022 yılında toplam servete ne olduğunu daha detaylı inceleyebiliriz.”
“Varlık Raporu” sonuçlarına göre, 2022’de serveti 30 milyon dolar ve üzerinde olan ultra zengin kesimdeki her 10 kişiden dördü servetini artırsa da, genel eğilim negatifti. Bu kesimin elinde tuttuğu servet, dünya genelinde dolar bazında yüzde 10 azaldı.
Bu durum tüm dünyada konut, ticari mülk, gelir seviyesi ve lüks yatırım gibi alanları etkiledi. En büyük servet kaybını yüzde 17 ile Avrupa yaşarken, onu yüzde 11 ile Avustralya ve yüzde 10 ile Amerika izledi. Afrika ve Asya ise sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 7 gibi nispeten ılımlı bir düşüş yaşadı.
“2022, sürekli krizlerin yılıdır”
Knight Frank’ın Küresel Araştırma Lideri ve The Wealth Report’un Genel Yayın Yönetmeni Liam Bailey de Wealth Report’un 17. baskısından çıkardıkları önemli bilgileri paylaştı. Bailey şunları kaydetti: “Geçen yılki Ukrayna krizi Avrupa’daki enerji krizini körükledi ve zaten yükselen enflasyonu daha da körükledi. Sonuç olarak 2022, küresel faiz oranlarında tarihin en keskin artışlarından birini gördü ve Collins English Dictionary tarafından ekonomik koşullar için yılın kelimesi seçilen bir “permacrisis” (sürekli kriz) durumuna yol açtı. Küresel ekonomi için büyük riskler devam ediyor.
Büyük ekonomilerde enflasyon hedeflerin üzerinde, faiz oranları hala yükseliyor ve tüketicilerin yaşam maliyetleri önemli ölçüde artıyor. Ancak bu yılki raporumuzda yatırımcıların tüm bu risklerin ötesine bakmaları gerektiğini belirtiyoruz. Bu yıl, önümüzdeki günlerde faiz oranlarının değişeceğine ve piyasa atmosferinin hızla değişeceğine inanıyoruz. İşte o zaman, yatırımcıların küresel emlak piyasasındaki gerçek fırsatları yakalamak için en uygun şekilde konumlandırılmaları gerekecek.”
Her 5 ultra zenginden 1’i bu yıl ev alacak
Bu yıl, net değeri 30 milyon doları aşan ultra zenginlerin yüzde 19’u gelir getirici mülklere yatırım yapmayı hedefliyor. Popüler bölümlerde başı çeken sağlığı; Bunu lojistik, ofisler ve konutlar takip ediyor. Varsayımlarımıza göre uluslararası alımlarda Londra liderliğindeki bir ofis/işyeri alımı göreceğiz. ABD’li yatırımcılar uluslararası alım hacmini yüzde 50 seviyesinde ateşleyecek. Singapur, İngiltere, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsviçre’den yine ağır hamleler bekleniyor.
“2023 yeniden yapılanma yılı olacak”
The Wealth Report’un Genel Yayın Yönetmeni Liam Bailey, düzenlediği basın toplantısında 2023’ü parlak bir yıl olarak gördüğünü belirterek, geçen yıl toplam serveti yüzde 10 eriyen ultra zenginlerin bu yılı serveti için kullanacağını belirtti. “yeniden inşa”. Bailey, “Bu çok yüksek bir oran” dedi ve ultra zenginlerin 2023 emellerinin ortasında özellikle “yüzde 23 – getiri beklentisi”ne dikkat çekti.