Haber

DOKTORLAR ‘OTURABİLİRSENİZ TEŞEKKÜR EDERİM’ DEDİ, AYAKTA DURMAYI BAŞARILI OLDU

ŞİMDİ 15 yaşında kurşunun isabet etmesi sonucu göğüsten aşağısı felç olan Alihan Şeker(18) doktorlarına “Ne zaman yürüyebileceğim?” diye sordu. Sorduğunda, “Yürümeyi bırak, oturabiliyorsan şükret” dedi. 2 yıldır ağır fizik tedavi gören Alihan Şeker (18), güçlükle de olsa oturmaya başladı. Geçen yıl şiddetli ağrılardan kurtulmak için takılan omurilik implantı onu yatağa mahkum olmaktan kurtardı ve Alihan yürüteçle de olsa adım atabildi. Alihan’ın tekrar ayağa kalkabilmesi Beyin Cerrahisi, Omurga ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kılıç’ı bile şaşırttı.

Alihan Şeker (18) 3 yıl önce lise öğrencisiyken harçlık için çalıştığı oto galerisine izinli olduğu gün bir arkadaşının evine gitti. O gün işvereninin husumetleri galeriye silahlarla saldırdı. Saldırının ortasında kalan ve kurşunla yaralanan Şeker’in akciğeri parçalandı. Mermi omurgasının bir inç yakınından geçti. Kurşunun termal etkisiyle omuriliğinden yaralanan Alihan, göğüsten aşağısı felç oldu. Talihsiz genç 2 yıl yatalak kaldı. Doktorların oturabileceğini bile düşünmediği Şeker, geçen yıl şiddetli ağrı nedeniyle omurilik pili takıldıktan sonra yürüteçle de olsa ayağa kalkabildi ve bezlerden kurtuldu; azmetti fizik tedavi ve spor Yaptığı egzersizlerle adım atmayı yeniden öğrendi. Şeker, “Salgından sonraki ilk yaz arkadaşlarımla denize girmek benim için zor oldu. Bu yaz yüzmeyi başardım.” Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kılıç, Alihan’ın böyle bir yaralanmanın ardından hayatta kalmasının bile mucize olduğuna dikkat çekti. söz konusu.

PİL TEDAVİLERİ BİRÇOK NÖROLLİK HASTALIKLARDA KULLANILABİLİR

Doç. Beyin ve omurilikten kaynaklanan çeşitli hastalıkların etkilerini azaltmak için pil tedavilerinin uygulanabileceğini anlatan Kılıç, “Beyin pilini Parkinson (halk arasında titreme felci olarak bilinen) hastalarında sıklıkla uyguluyoruz. tremor (titreme hastalığı), distoni (istemsiz kas spazmı) Son yıllarda nöropsikiyatrik hastalıklarda da kullanılmaktadır.Sadece beyin pili değil omurilik pili, mesane pili, epilepsi pili gibi başka tedavilerimiz de var. Pil deyince akla sadece beyin pili gelmiyor.Örneğin omurilik pili, belinden yeniden ameliyat olmuş, boy boy ama yapılacak başka bir şey var.Şiddetli ağrı şikayeti olmayan hastalarda kullanabiliriz. Ayrıca diyabetik nöropati, vasküler patolojiler (Burger hastalığı gibi) veya fantom hastalığı dediğimiz fantom ağrılarında ve tüm ağrı tedavilerini denemiş ve iyileşmemiş kanser hastalarında ağrıyı gidermek için oldukça faydalı bir tedavi şeklidir. başarılı. Kapalı teknikle omuriliğin üzerinden bir kablo yerleştiriyoruz. Bu kablo ağrı hissini beyne omurilik seviyesinde keser. Bataryayı genellikle kalça kemiğine yerleştiriyoruz. Omurilik pilinin çalışma sistemi, vücudumuzdaki ağrı hissinin beyne iletimini omurilik seviyesinde kesintiye uğratma şeklindedir.

“AĞRI İÇİN İZLEDİK, BAĞLANDIK, YÜRÜMEYE BAŞARILI” Alihan Şeker’in ilk kez 1 yıl önce şiddetli ağrı şikayeti ile kendilerine başvurduğunu anlatan Doç. Alihan’ın ağrısını dindirmek için uyguladıkları omurilik tedavisinin, kas uyarımı üzerindeki etkisi nedeniyle motor fonksiyonlarını iyileştirmiş olabileceğini kaydeden Kılıç, “Bana geldiğinde vurulma hikayesi vardı. 2 yıl önce vurulduğu için kollarını ve bacaklarını kullanamıyordu.Yatalaktı.Her türlü tedavi denendi.Asıl amacımız ağrılarını gidermekti.Yatalak olduğu için kasılmalardan dolayı şiddetli ağrıları vardı. (kasılma) ve eklemlerde spazm.Ameliyattan sonra ağrılarını dindirmenin yanı sıra motor düzgünlüğünü de gördük.Oturma stabilitesi geldi,duygu hissi Üst kısmı hatasız çıkmaya başladı.Walker (yürüteç) ile hareket etmeye başladı. .Beklentimizin üzerinde bir sonuç aldık ve çok memnun kaldık.Açıkçası bu kadar uygun bir sonuç beklemiyorduk ve ben de şaşırdım.”

“HER felçli hasta ayağa kalkar diye bir şey yoktur” Omurilik pili tedavisinin her hastaya uygun olmayacağının altını çizen Doç. Kılıç, bunun suiistimal edilebilecek bir konu olduğuna işaret ederek, uyarılarda bulundu: “Bütün felç hastalarına pil takalım, bu bir tedavi şekli değil. Burada asıl amaç ağrıyı gidermek olmalıdır. Motor fonksiyonlarında artış ve düzelme beklediğimiz kişilerde tamamen felç olmaması gerekir.Yani kol ve bacaklarında bir miktar hareket olan hastalarımız için daha uygundur.Beyin problemi olan hastalarda yapılması yanlış olmaz. hasar.çünkü asıl sorun beyinde hasar var omurilikten gelen iletinin kesilmesi hastaya bir şey kazandırmaz.Ayrıca hastanın omuriliğinde ameliyat varsa bu kesinlikle gerekli tedavi uygulanmaz . Öncelikle hastanın asıl sorunu çözülmeli.”

15 yaşında yatalak kalmasına rağmen mucizevi bir şekilde hayatta kalan ve asla pes etmeyen Alihan Şeker, yaşadıklarını şöyle özetledi: “2019 Ekim ayında okuldan sonra çalıştığım Rent A Car (Car Rental) vardı. O gün izinliydim. , bir arkadaşımın yerine işe gittim. İş yeri sahibim çatışmaya girdi. Dışarı çıkıp müdahale etmeye çalışırken kurşunlar sırtıma isabet etti. Kurşunlardan biri akciğerime girdi. omuriliğimin çevresinden girdi ve içerideki patlama sonucu omuriliğim yaralandı.Tedavi sürecine başladık.Başlangıçta göğüs ucumun altında bir his yoktu.Doktorlara hep ‘Ne zaman yürüyeceğim’ diye sordum. Ben soruyordum, ‘Yürümeyi bırak, oturabiliyorsan şükret’ dediler. 1.5-2 yıl fizik tedavime bu şekilde devam ettim, sadece sandalyeye oturabildim ama oturamadım. hareketsiz dur, çok acı çektim.”

“SOKAKTA YÜRÜMEK İSTİYORUM” Geçen yıl Doç. Dr. Ameliyattan 2 hafta sonra mesane motor hissim arttı.Bezden kurtuldum.Sonra düzenli fizik tedaviye gittim.Başladım fitness ve spora gittim.Bacak aparatları ile adım bile atamazken. bunlar göğsüme takılanlar kadar uzundu, artık normal şekilde diz altı ortezleri ile içeride yürüyebiliyorum. Şimdiki hedefim bunlarla dışarıda da yürüyebilmek. Kurtulmak”

“DENİZE ÇIKMAMAKTA ZORDUM, YÜZMEDE BAŞARILIYIM” Yatağa bağımlı olduğu 2 yıl boyunca anne ve babasının da onunla birlikte evin ‘bağımlısı’ olduğunu söyleyen Şeker, “Çünkü gidemeseydim bir yere onlar da gidemezdi.Artık istediğim zaman tek başıma her yere gidebiliyorum.Kaldıramadım,alkış dediklerinde ellerimi çırpamadım.yemek yerken kolumu sabit tutamıyordum. .Böyle yaşamak benim için gerçekten zordu.Çünkü 15 yaşında birileri zarar görmesin istedim en büyük kaybı gördüm.En çok da o yaz arkadaşlarım denize gidince gidemedim. Onlara katılın. Nihayet geçen yıl 2022 yazında onlarla yüzmeye gidebildim ve onları suya koyduklarında sırt üstü yüzebildim.”

Görüntü dökümü: ————— Doç. Dr. Mustafa Kılıç röportajı Omurilik pilinin mekanizmasını anlatan görüntüler Alihan ve Mustafa Kılıç’ın pil inceleme incelemeleriAlihan’ın yürüteçle ayakta durma ve adım atma görüntüleri

Genel ve ayrıntılı görüntüler

– Kara bulut

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu